JVMachines

Veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

Een aantal veelgestelde vragen voor u op een rij. Heeft u een andere vraag, vul het contactformulier op deze pagina in. Wij reageren zo snel mogelijk! 

Wanneer heeft u een BE-rijbewijs nodig?

 

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht. 

Aanhanger trekken met rijbewijs B

Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:

 • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
 • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. 

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

 • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
 • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Gewicht auto achterhalen

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:

 • welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht);
 • wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Aan welke snelheden moet u zich houden met een aanhangwagen?

Op de autoweg en de autosnelweg is er voor de auto met aanhangwagen met een massagewicht van 3500 kg een aangepaste rijsnelheid.

 

 • Is de aanhangwagen lichter dan 3500 kg, geldt er een maximumsnelheid van 90 km/u
 • Is de aanhangwagen zwaarder dan 3500 kg, geldt er een maximumsnelheid van 80 km/u

Deze snelheden gelden niet wanneer er een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven op de desbetreffende weg.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Nieuwe aanhangers moeten voorzien zijn van een werkend mistachterlicht. Voor bestaande aanhangwagens is dat niet altijd het geval. 


Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa tot 750 kg

Voor deze aanhangwagens is het mistachterlicht verplicht, ongeacht datum eerste toelating.


Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg

 • Eerste toelating vóór 1 januari 1998: mistachterlicht niet verplicht.

 • Eerste toelating ná 1 januari 1998: mistachterlicht verplicht.

Uitzonderingen op de mistachterlicht regels

 • Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen. Dit kan het geval zijn bij oldtimers.

 • Een fietsendrager met eigen verlichting geldt niet als aanhangwagen en hoeft volgens de Nederlandse wetgeving niet voorzien te zijn van een mistachterlicht. In andere Europese landen geldt deze verplichting wél.

Het verschil in regelgeving tussen lichte en zwaardere aanhangwagens lijkt vreemd, maar heeft een heel simpele reden. Een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg heeft geen eigen kenteken, waardoor de leeftijd niet is vast te stellen en dus ook niet kan worden bepaald of de aanhanger moet voldoen aan de inrichtingseisen vóór of ná 1 januari 1998. De mistlampverplichting voor lichte aanhangwagens is ingegaan per 1 januari 2005.

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden